Лотос е най-силният символ в източните науки, в будизма, в

...
 Лотос е най-силният символ в източните науки, в будизма, в
Коментари Харесай

Лотосът - цветето на светлината

 Лотос е най-силният знак в източните науки, в будизма, в антична Индия, Египет и Китай. Смята се за свещено растение, което олицетворявачистота и непорочие, изобилие и производителна мощ. Той е знак на хармонията и любовта, на непорочност и съвършенство. Наричат го още “Цветето на светлината ” като израз на взаимоотношението сред креативните силина слънчевата и лунната вода. Лотосът е цветето на Богатството, Просперитета, Успеха и Положителната сила.

 В Китай лотосът се е почитал като свещено растение още преди разпространяването на будизма. Олицетворява непорочност и непорочие, изобилие и свята мощ. Според античните китайци на западното небе, в лотосовия парадайс се намира лотосовото езеро.

 Лотосът е свещеното цвете надревнитеегиптяни, символна творението и раждането на Слънцетокато източник на живота, накрасота, непорочност,стремеж към светлина и по-добър свят. Това велико цвете е разцъфнало, издигайки се от дълбините на първичните води, и е понесло на своите листенца битието, въплътено в облика на слънчевото провидение, златния младенец: от лотоса се ражда богът на слънцето Ра. Изгряващото Слънце също по този начин постоянно са представяли във тип на Хор, който се издига от лотоса, олицетворяващ Вселената.

 Лотосът е символизирал обновяването на виталните сили и връщането на младостта, другояче съгласно вярванията на египтяните, остарелият господ умира, с цел да се възроди млад. Изобразяването на умрял, държащ цвят на лотос, приказва за съживяване от мъртвите, събуждане в нравствен проект. Като знак на процъфтяването и плодородието лотосът бил признак на мемфиския господ на растителността Нефертум, който се изобразявал като младеж с декорация на главата във тип на лотосов цвят. В „ Текстовете от пирамидите “ той е наименуван „ лотос от носа на Ра ”. Всяка заран господ Нефертум става от лотоса и всяка вечер се спуска във водата на свещеното езеро. От антични времена лотосът се е асоциирал с висшата власт: лотосът е бил знак на Горен Египет, а скиптърът на египетските фараони приличал на цвят на лотос върху дълго стъбълце.

 В ДревнаИндиялотосътсимволизиралтворческатасила,сътворението на света. В лотосавиждали знак наВселената, изображениена земята, коятоплува, подобнона цветапо повърхността наокеана. Разтворенатачашкана цветето, ситуирана по средата, е планината набоговете Меру. В будизма лотосът символизира изначалните води, духовното откриване, мъдростта и нирваната. С появяването на лотоса се свързва началото на нова галактическа епоха. Пълното разцъфване на лотоса въплъщава колелото на непрекъснатия цикъл на битие.

 В различнитетрадицииреализацията на евентуалните благоприятни условия сеизобразявакаторазцъфване нацвета на повърхността наводата; на Запад – това ероза или лилия, на Изток – лотос.Космическиятлотоссе явява катообразна творението, пораждане на света от първоначалнитеводи или отпразнината; това еособен повсеместен принцип, ръководещ света и развиващия сев него живот. Тозисимвол имасоларен и лунарен аспект; той е еднообразно близъкдо водатаи огъня, хаоса натъмнинатаи божественатасветлина.

 Лотосът е резултат отвзаимодействието насъзидателните сили на Слънцетои луннитесили наводата. ТоваеКосмосът, издигнал се отводнияхаос, подобнона Слънцето, изгряло първоначално навремената, „ светът наразвиващия се животвъввихъра отпрераждания “ (Дж. Кемпбъл). Товавремее минало,настояще и бъдеще, защото всяко растение има пъпки, цветове и семена по едно и също време. „ Времетои вечността садва аспекта вкупом исъщо усещане нацялото, два проекта наединствената, недуалистичнанеизразимост; по подобен начинсъкровището навечността се крие в раждането и гибелта на лотоса. „ (Дж. Кемпбъл).

 Разтваряйки се на разсъмванеи затваряйки се при залез, лотосътолицетворявавъзраждането наСлънцето, а значи, и всякодруго възобновление, възобновяванена жизненитесили, връщането намладостта, безсмъртието.

„ Лотосътсимволизира живота на индивида, както и на Вселената “ (Е.П. Блаватска), при тованеговият корен, потопенв тинестата почва, въплъщава материята, стъблото, подаващо се от водата, – душата, а цветът, обърнаткъмСлънцето е знак надуха. Цветът налотоса не се мокри отводата,кактодухътнесе опетнява от материята, тъй като лотосътолицетворявавечнияживот, безсмъртнатаприрода начовека, духовноторазкриване.

 На санскрит„ Лотос ”се назовава „ Падмасана ” и това е класическа поза в йога. Освен сама по себе си, тя е част от доста други асани, а също по този начин е една от главните пози, които се заемат при практикуването на Пранаяма и Медитация. Практикуването на йогави окуражава да бъдете като растението Лотос, да култивирате хубост и вътрешен мир в себе си, а да не бъдете повлияни от калния поток на живота.

Инфо: www.change-life.eu

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР